Ke každé anketě na ihlas.cz může její autor vložit libovolný ilustrativní obrázek. Je třeba ale dát pozor, protože pokud obrázek jen tak odněkud stáhnete, může vzniknout problém...

Při tvorbě ankety si můžete nahrát doprovodný obrázek. Má to ale háček: Zveřejněním obrázku u ankety nesmíte porušit ničí autorská nebo osobnostní práva. Není tedy možné jen tak někde stáhnout nějaký obrázek nebo fotku a použít jí v anketě. Nahlášení porušení autorského zákona bereme vážně a dotčené ankety mažeme. Opakované porušení pravidel může mít za následek zablokování uživatelského účtu. To samozřejmě dělat nechceme a proto pro vás máme několik tipů, jak sehnat k vytvářené anketě obrázek a neporušit tak ničí práva.

Jak to vyřešit?

Existují tři reálné možnosti:

1) Získat písemný souhlas autora fotografie nebo obrázku

V případě, že hledáte fotky k vaší anketě přes vyhledávače, jednotlivé fotky vždy patří na nějakou webovou stránku. Návštěvou příslušné stránky můžete zjistit, kdo je autorem nalezeného obrázku nebo fotografie. Pak stačí jeden mail nebo soukromá zpráva na sociální síti a pokud se dočkáte odpovědi, budete mít hned jasno, jestli danou fotku můžete použít. Následující bod bude ale asi jistější řešení.

2) Vytvořit vlastní obrázek / vyfotit vlastní fotku

Každý je dnes vybaven mobilním telefonem, takže pořídit fotku není žádný problém. Pokud při úpravě fotky v telefonu navíc použijete nějaký barevný filtr, získáte uměleckou fotku k vaše anketě velmi snadno. Jestliže budete do vaší ankety fotit jiného člověka, je třeba pamatovat na to, že musí souhlasit s tím, jakým způsobem fotku použijete. Opět je ideální písemný souhlas, který můžete v případě potřeby doložit.

3) Stáhnout obrázek z internetové databáze, která je určena přesně pro takové situace

Existují databáze, které obsahují fotografie zveřejněné pod speciálním typem licence, který umožňuje fotku bez obav použít pro libovolné účely. Jednu z takových databází můžete nalézt na adrese www.pexels.com.