ihlas.cz je nástrojem pro tvorbu uživatelských anket a v následujícím příspěvku si shrneme, jak zde začít vytvářet vlastní ankety.

Lidský život jen naplněn neustálým rozhodováním a vybíráním východisek z nabízených variant. Každý den sami sobě, obrazně řečeno, odpovídáme v nějaké vlastní anketě. Hledáme nejlepší zboží, nejkvalitnější služby, zjišťujeme nejvhodnější řešení nebo převažující názor na určité téma. Vždy je zajímavé zjišťovat, co si o konkrétní věci myslí ostatní. K tomu, abychom byli schopni získat názor ostatních, je třeba použít jednoduchý a uživatelsky přívětivý nástroj. Přesné z toho důvodu vznikl anketní server ihlas.cz, který je nástrojem pro tvorbu vlastních anket. Pokud se vám mainstreamové výsledky průzkumů veřejného mínění nezdají, můžete si na stejné téma vytvořit váš vlastní průzkum.

Jaké jsou přednosti ihlas.cz?

Připravili jsme několik zásadních funkcí, které mohou být pro autory anket důležité. Níže uvádíme 6 nejdůležitějších:

Veřejné i neveřejné ankety

Anketu je možné vytvořit jako veřejnou nebo neveřejnou. Veřejná se po vytvoření zobrazuje v žebříčcích, kategoriích i vyhledávání, takže v ní může hlasovat kdokoliv na ní narazí. Proti tomu je neveřejná anketa před světem zcela zkryta a navštívit jí může jen ten, kdo má k anketě unikátní URL odkaz, který je vygenerován při vytvoření ankety. Po vytvoření ankety tak má k anketě přístup pouze její autor a právě na něm je, kde odkaz na anketu zveřejní nebo komu odkaz pošle.

Statistiky

Hlasování v anketách je anonymní, ale každý hlas zároveň nese informaci o pohlaví a věku respondenta. Anketa tak není jen jednorozměrným vyčíslením hlasů u jednotlivých odpovědí, ale výsledky hlasování lze filtrovat podle věku a pohlaví respondentů.

Vývoj preferencí v čase

Počty hlasů se u anket ukládají po týdnech, takže u každé ankety lze zobrazovat měnící se vývoj preferencí.

Export dat do Excelu

Nasbíraná data si může uživatel exportovat do souboru ve formátu MS Excel a dále s nimi pracovat, vytvářet vlastní grafy apod.

Hlasování naslepo

Standardně se v každé anketě u jednotlivých odpovědí zobrazují aktuální počty hlasů. Autor ankety ale může při tvorbě zvolit tzv. "Hlasování naslepo", kde se u odpovědí počty hlasů nezobrazují. Respondent tak není ovlivněn aktuálním stavem ankety a výsledky se dozví až po skončení ankety, které je autor povinen v takovém případě nastavit.

Navrhování změn v anketě

Uživatelé ihlas.cz mohou snadno navrhovat změny v anketách. Typickým případem jsou situace, kdy autor ankety neuvedl všechny možné odpovědi a respondentům nějaká chybí. Každá anketa je proto vybavena tlačítkem "Úpravy", které uživatele provede návrhem změn v anketě.

Jak vytvořit první anketu na ihlas.cz?

Na ihlas.cz se stačí registrovat a pak již můžete pod svým uživatelským účtem vytvářet veřejné i soukromé ankety. Formulář pro vytvoření ankety otevřete kliknutím na tlačítko "+ ANKETA". Při návrhu formuláře jsme mysleli na to, aby byl celý proces co nejsnadnější. Stačí tedy vyplnit pole Název, Podrobnosti a případně upravit Odpovědi. Poté již můžete anketu zveřejnit tlačítkem "Uložit".

Název ankety

Vázev ankety by měl být krátký (dvouslovný nebo tříslovný) a výstižný, aby návštěvníkovi ihned naznačil, o co se jedná. Vhodný je například název: Nejoblíbenější česká vánoční pohádka. Méně vhodný název stejné ankety by vypadal například takto: Která pohádka se vám líbí? - příliš obecné a anketní otázka navíc patří o kolonku níže.

Podrobnosti - anketní otázka

Do tohoto políčka patří samotná anketní otázka, kde máte prostor pro rozepsání podrobností.

Odpovědi

Předvyplněny jsou odpovědi ANO a NE. Ty můžete samozřejmě změnit a přidat i další odpovědi.

Další parametry a nastavení

U každé ankety lze nastavit i další parametry, které dále chování a vzhled ankety upravují. Jedná se o omezení platnosti ankety do určitého data nebo počtu hlasů, zákaz komentářů, schování počtu hlasů u odpovědí apod. Autor ankety má také příležitost si zvolit notifikace související s anketou.

Video ukazující tvorbu ankety

Pro názornost jsme pro vás připravili video, které ukazuje, jak si lze snadno vytvořit vlastní anketu a udělat si tak vlastní průzkum veřejného mínění.